Jsi bez práce? Tvoje chyba!

8. 02. 2013 16:25:00
K této úvaze mě přiměl nejen včerejší článek „jak napsat dobrý životopis“, ale také dnešní informace o nejvyšší nezaměstnanosti za posledních 20 let. A pročítat diskuzi, to je teprve zážitek.

Co si člověk z názorů v diskuzích odnese? Pokud je nezaměstnaný, který se již několik měsíců snaží získat práci alespoň takovou, aby pokryl své nijak přemrštěné životní náklady, musí kroutit hlavou až má ukroucený krk.

Jestli nejste právě IT odborník případně zkušený manažer v jakémkoliv oboru, můžete se snažit kudy chodíte ale ...

Modelový den nedobrovolně nezaměstnaného je asi následující. Denně prohledáváte nabídky na různých portálech typu jobs.cz apod. Nechcete lavinově odpovídat na všechny, chcete šetřit čas jak svůj tak firem. Ano, ještě stále máte dost slušnosti. Odpovíte v průměru na 10 nabídek. Když se podíváte do historie svých reakcí zjistíte, že jste již odpověděli například na 200 pracovních nabídek, pouze na jednom z těch portálů. A tak si řeknete, že to ani není možné. Kolik se jich ozvalo zpět? Maximálně 10. Deset firem mělo alespoň tu slušnost napsat „Velmi si Vážíme Vašich zkušeností, ale musíme Vám oznámit, že jsme dali přednost pro další jednání kandidátům, jejichž profil více odpovídá požadavkům pro danou pozici“. Případně „S lítostí Vám však musím sdělit, že jsme obdrželi velké množství žádostí o pracovní uplatnění. Do užšího výběrového kola bylo vybráno pouze několik uchazečů ... „

A pak si čtete v diskuzích např:

.... "Kdo chce pracovat, tak si práci najde, i kdyby si kvuli tomu měl rozšířít kvalifikaci, přestěhovat se, nebo dojíždět. Ale ono je pohodlnější nedělat nic a stěžovat si na vládu, na ostatni, na zlé zaměstnavatele, kteří mají překvapivě požadavky na vzdělání, jazyky a schopnost pracovat ..... Když vidím, jak daleko jsem se dostal a to mi ještě není ani 30, tak o tom absolutně nepochybuji. Můj plat každým rokem roste a nic nenasvědčuje tomu, že by to tak nemělo být i nadále. Každý svého štěstí strůjce, to si pamatujte“ ... autor – mladý muž

Nebo ... "Jen pro informaci: ja jsem nikdy problem najit dobrou praci kvuli pohlavi nemela (a moje zname taky)" ... autor - slečna pracující na pozci java developer.

To je pouze střípek z publikovaných názorů čtenářů.

Po menší názorové „přestřelce“ se slečnou javou (snad se na mě nebude zlobit za toto oslovení) jsme si vyjasnily, že ne každý je ten, který má TOP obor. Člověk, který studoval v době, kdy na stěně ve třídě visel obraz G. Husáka, neměl příliš šancí zjistit, jaký obor bude in za 20 let. A hlavně v té době byla největší technickou vymožeností maximálně vědecká kalkulačka.

Pokud všichni budou IT odborníci, analytici, finanční poradci atd., za pár let bude trh natolik nasycen, že právě z těchto profesí budou ti „na druhé straně“. Už dnes je řemeslník nedostatkové zboží a zcela evidentně tento trend bude pokračovat. O tom, že by se tito odborníci chtěli občas také najíst ani nemluvě.

Chci tím jen říct, že dnes je na trhu práce pro většinu klasických profesí velice obtížné najít práci. Může ale uběhnout několik let a situace se otočí. Ti co jsou dnes mladí, perspektivní a úspěšní v top profesích, budou také starší s velkým tlakem nových mladých. Možná si pak vzpomenou na to, jak dnes přesvědčovali nedobrovolně nezaměstnané, že si za to mohou sami.

Hezký víkend

Nikol

Autor: Nikol Syrovátková | pátek 8.2.2013 16:25 | karma článku: 45.54 | přečteno: 12258x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 3 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 73 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 4.38 | Přečteno: 119 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 13.85 | Přečteno: 184 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 12.53 | Přečteno: 337 |
Počet článků 161 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2055

Kavárenská povalečka, vážně i nevážně. 



TOPlist

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...