Nejsem kaskadér, jen cestující

3. 07. 2013 9:39:52
Když jsem poprvé jela v Praze tramvají s tzv. dřevěnými sedačkami, byla sem nadšená. Design není špatný a nízkopodlažní nastupování je skvělé. Bohužel po první až třetí jízdě mě nadšení přešlo.

zdroj: ceskatelevize.cz

Dala jsem této tramvaji několik šancí. Marně. Nejpve jsem si myslela, že je to mnou, když při každém zabrždění nebo zatáčce končím téměř na zemi. Ani jsem to nikomu neříkala, to víte, jsem relativně malého vzrůstu a tak se nebudu chlubit svou nešikovností.

Nastupování je stále fajn, ale dnes už vím, že jízda „dřevákem“, jak mu přátelsky říkám, je klouzavá nejen pro mě. Když ji z dálky vidím, jak přijíždí na zastávku, rozhodně nespěchám, abych ji doběhla. Pokud však není vyhnutí ani čas čekat na jinou, s radostí přenechám místo k sezení jiným kaskadérům.

Zkusila jsem různé varianty. Zimní kabát, koženou (zdrsněnou) bundu, kalhoty, sukni, různé oděvy, různé typy materiálu. Nic nepomáhá.

To si tak jedete, když náhle tramvaj přibrzí a vy sklouznete přesně do místa, kde se můžete zapřít. V lepším případě je to sedačka před vámi. V tom horším? Na zemi nebo skončíte na spolucestujícím, který sedí naproti vás a ničeho zlého netuše si třeba čte. Pokud už zná tuto tramvaj a má právě dobrou náladu, ani vás za to nedorazí vražedným pohledem. A pokud dobrou náladu nemá? Nechci domýšlet.

Možná někteří ocení jiný bonus „dřeváka“ a to zadní část tramvaje. Říkám mu salonek. Pokud vás jede 5 známých, můžete být v salonku a nerušeně klouzat jeden na druhého. Máte to i s odkládacími pultíky po stranách na případný drink. Ale pozor ať vás nevidí řidič, kamery jsou totiž po celém voze.

Je pravda, že tento typ tramvajového vozu mne rozhodně zaujal. K žádnému jsem zatím neměla takový osobní vztah, abych se mu vyhýbala, dávala jméno a pojmenovávala vnitřní vybavení.

Na pražském Dopravním podniku sleduji dlouhodobě jeho smysl pro humor. Ale že má takovou starost o "komfort" cestujích mě přece jen překvapil. Dřevěná sedačka pro každého, tudíž i cestující autobusy.

Takzvané dřevěné sedačky v autobusech to bude hit. Lidé si budou stále blíž a blíž díky jejich funkčnosti, lépe řečeno nefunkčnosti. Současně bych prosila jako platící cestující MHD k těm stávajícím, ale i novým, připevnit bezpečnostní pásy a viditelné číslo na záchrannou službu.

Když komfort tak kompeletně.

Hezký neklouzavý den.

Nikol

Autor: Nikol Syrovátková | středa 3.7.2013 9:39 | karma článku: 23.54 | přečteno: 1563x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 32.81 | Přečteno: 506 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 28.40 | Přečteno: 1744 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.46 | Přečteno: 268 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.21 | Přečteno: 200 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.80 | Přečteno: 264 | Diskuse
Počet článků 161 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2055

Kavárenská povalečka, vážně i nevážně. 



TOPlist

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...