Lagardová z MMF neplatí daně! No a?

Kudy brouzdám po internetu, tudy vidím Řecko. Neplacení dluhů, neochotu ke zvyšování daní a bůh ví co ještě.  Ale když neplatí ředitelka MMF daně .... 

Když sleduji zprávy a papaláši všech zemí se spojují proti mega dlužníkovi  Řecku, často v záběru zahlédnu generální ředitelku Mezinárodního měnového fondu Lagardovou.

Nejsem ekonom, umím si spočítat své příjmy, výdaje, daně  a co si můžu koupit hned a co třeba za pár měsíců.

Kdysi jsem zaslechla, že ředitelka měnového fondu ač vládne velkou mocí z hlediska financí spousty zemí, neplatí žádné daně. Tenkrát jsem si pomyslela něco jako „no to je super“. Dnes, když stále vidím Řecko a zmíněnou ředitelku, pokaždé si na to vzpomenu.

Upřímně, nevidím jediný dobrý důvod, aby lidé, kteří mají takovou rozhodovací finanční pravomoc nad příjmy a vlastně i výdaji mnoha milionů plátců daní,  žádné daně neplatili.

Z jakého důvodu?

Proč mají mít tu výsadu?

To jako že „páchájí“ pro ostatní takové dobro, že by všichni dobrovolně rozhodli, že právě oni mají mít veškerý příjem nedaněný?

Tak jsem se podívala, co to vlastně ten Mezinárodní měnový fond je.

Wikipedie tuto organizaci definuje, jako mezinárodní organizaci přidruženou k OSN, které si klade za cíl usnadňovat mezinárodní měnovou spolupráci, podporovat stabilitu směnných kurzů a prostřednictvím půjček podporovat státy, jež zažívají hospodářské potíže.

A jak je to tedy s činiteli OSN?

Jako činitelka mezinárodní instituce má Lagardová plat 467 940 dolarů ročně, k dostává  ještě příplatek 82 760 dolarů (údaj z roku 2012).

Téměř žádní činitelé OSN neplatí daně. Podle článku 34 Videňské konvence o diplomatických vztazích z r. 1961, kterou podepsalo 187 států platí, že "diplomatický činitel bude osvobozen od všech daní, osobních i reálných, národních, regionálních i městských".

Po mnoho let si kritikové stěžují, že zaměstnanci MMF, Světové banky a OSN žijí na úkor mezinárodních daňových poplatníků.  

Možná si mnoho lidí z těch 188 států které jsou v MMF začleněny myslí, že je to tak správně.

Že kdo rozhoduje o velkých penězích jiných, neměl by platit daně žádné.

Mimochodem, co říká každý ekonom nebo finančník plátcům daní? Nesplácejte dluhy tím, že si na ně vezmete další půjčku! 

PS: ano, myslím si že Řecko by mělo začít od nuly. Kdyby se to stalo před 3 roky, bylo by to nejlepší!

Autor: Nikol Syrovátková | sobota 27.6.2015 8:41 | karma článku: 24,20 | přečteno: 652x
  • Další články autora

Nikol Syrovátková

Plnit si sny – New York

11.2.2019 v 7:30 | Karma: 22,52