Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RH

R29a22d10e78k 39H44o18d21a80ň

15. 2. 2013 10:35

Odpovídáte na větu "Kdo chce pracovat, tak si práci najde, i kdyby si kvuli tomu měl rozšířít kvalifikaci, přestěhovat se, nebo dojíždět." argumentem "... dnes je řemeslník nedostatkové zboží a zcela evidentně tento trend bude pokračovat..."

Přitom váš "argument" snažící se dokázat že ta věta není pravda je ve skutečnosti odpovědí i řešením. Dnes jsou stovky a tisíce řemeslníků, co za sebou mají VŠ. Poznámka o tom, že i odborník by chtěl najíst je pak leda k smíchu. Stačí se podívat na pár dílů Ano šéfe, a spočítat si kolik z kuchařů se na kuchaře učilo, a kolik z kuchařů umí vařit.

2 0
možnosti
JL

Hledal jsem jako VŠ humanitně zaměřený, s 20 lety praxe v mediální oblasti 11 měsíců práci v Praze (jde je údajně nejnižší nezaměstnanost), a to jsem byl ochoten dělat cokoliv. Nakonec jsem našel (zbýval mi poslední podpora) nevím z čeho bych žil potom, jsem single. Byl to takový malý zázrak, že jsem nakonec džob dostal. Na hraně propasti. Takže věřím, že pro některé obory, věkové kategorie, vzdělání něco najít je téměř nemožné...Z čeho majít mladí lidé živit děti? Hlavně když je člověku přes 50, je to problém něco najít. Mladí bez praxe dlouho čekají, ale většinou něco najdou. Asi se blíží doba, kdy bude na čase emigrovat. Dříve se utíkalo do USa, kam te´d, to nevím. Snad Asie.

0 1
možnosti
PD

Píšete . . ."Už dnes je řemeslník nedostatkové zboží...."

Můžete mi, prosím, uvést příklad?

1 3
možnosti
PH

P10e90t73r 53H40á35l33a

11. 2. 2013 17:26

Například řemeslník.

3 1
možnosti
JR

J36a69n 10R11á14ž

9. 2. 2013 19:48

Upřimně je mi líto všech,kdo z objektivních příčin (zdravotní nebo věkový hendikep) nemohou sehnat práci.

Ale i ve zde publikovaných diskuzních příspěvcích se naznačila příčina proč stoupá nezadržitelně nezaměstnanost  v přímé úměře, jak roste socializace společnosti.

faktem je, že levice ani pravice nemá už schpnost najít reálný recept na snížení nezaměstnanosti ano v Evropě, ani USA, což je katastrofa..

Dovolím si přidat svůj názor na příčiny:

1) Krize není celosvětová, jak se nám snaží vnutit politici a političtí ekonomové. Krizi totiž prožívá jen ta část světa, která se zcela dobrovolně zbavila všeho, co ji dělalo silnou: Technolgicky vyspělá výroba byla převedena do rozvíjejících ekonomik. V těch, které nazýváme zpupně jako nedemokratické,  žádná krize není, ale naopak prudce HDP roste a nějak velká nezaměstnanost tam také relativně není.

2) Jak roste míra "socializace" společnosti vlivem silného nárůstu vlivu levice v Evropě a USA, klesá produktivita práce, což dělá naši produkci v globálním měřítku nekonkurenční. 3) Míra přerozdělování přerostla únosnou mez a sociální komfort neodpovědných již nelze hradit z výnosů celospolečnské produkce a sanuje se zadlužením.. což  nutí státy k šetření na infrastrukturálních investicích, které vždy brzdily růst nezaměstnanosti 4) Kvalifikační struktura obyvatel neodpovídá reálné potřebě pracovní sily v hodnoty produktujících korporacích 5) Globalizace a s tím spojená liberalizace světového trhu se vymkla kontrole a stala se největším nepřítelem Evropské i Americké ekonomiky 6) A dovolím si provokovat názorem, že Demokracie jako systém politické moci se přežil, protože dává nepřiměřenou moc podílet se na správě věcí veřejných lidem,kteří se programově odmítají podílet na tvorbě celospolečenských hodnot i nést nedílnou odpovědnost za svůj život.

6 2
možnosti
RP

Souhlasím se vším. Kromě té formulace "Společnost se vzdala dobrovolně..."

Společnost se totiž ničeho dobrovolně nevzdala. Kromě úzkého okruhu poblouzněnců.

Spíš to je přirozený vývoj, kdy obecně vyspělá západní společnost narazila na překážku danou prostým obyčejným pokrokem. Prostě skončil přirozený technologický monopol, který po staletí měla vyspělá západní společnost na průmyslovou výrobu téměř čehokoliv a ruku v ruce s tím skončil blahobyt a nadbytek prostředků s tím spojených.

Teď bude následovat období turbulencí.  Nějaká zaostalá oblast či státy se díky svým politikům, náboženství a dalším podmínkám stanou na nějaké desetiletí vhodné pro světovou globální výrobu všeho možného a tak prudce porostou , zatímco ostatní ekonomiky budou zvolňovat. Po nějaké době se tam zvednou mzdy a obecně výroba prodraží, růst přestane a levná celosvětová výroba se na nějaké další desetiletí přesune do jiné zaostalé oblasti......

Čína už pomalu zdražuje a levná výroba se odtamtud přesunuje do jiných asijských zemí, do západní Afriky, do latinské Ameriky.....

2 0
možnosti
RP

Zajděte se podívat prakticky do jakéhokoliv obchodu ve městě. Kromě obchodů s potravinami. A podívejte se, kolik tam najdete zboží vyrobeného v Evropě. Prakticky žádné.

Ať už se jedná o průmyslové zboží, spotřební elekroniku, látky, oděvy, boty, stavebniny.....

Ještě před takovými 10 - 15 lety bylo v těch obchodech vesměs evropské zboží, mimoevropské jen jako zpestření. Kromě počítačů, tam to začalo o takových 10 let dříve a některé elektroniky.

Dneska považujeme za normální, že 90 % takového zboží, co nakupujeme, se vyrobí v asii nebo jinde v zemích s levnou prací. Zatímco lidí v produktivním věku je tady v Evropě  zhruba stejně jako dříve.:-/ 

Kdyby bylo potřeba, veškerou placenou práci ve výrobním sektoru evropské ekonomiky dneska zastanou lidi do 30 let věku. Všichni starší jsou dnes na pracovním trhu v podstatě navíc, práci si drží jen protom že jsou lepší než ti mlaďoši absolventi ze škol nacpaní čerstvými informacemi anebo ze setrvačnosti. ;-(

Část starších se živí obskurními špatně placenými pracemi , část drží nad vodou všelijaké bobtnající úřady a instituce a zbytek prostě automaticky je bez práce.

9 0
možnosti
JL

Dneska? Jak si vzpomínám je tchaj-wan levná výrobna už minimálně 20 let.

0 0
možnosti
MK

Dobrý den, naprosto s vámi souhlasím. Ale abych pravdu řekl, tak kdybych to co jste popsala nezažil sám neuvěřím. Tedy 4 pracovní místa za 3 roky (včetně dělnických profesí) a pokaždé pracovnímu přijetí předcházelo 2 až 6. měsíční hledání práce s 200 (můj rekord 800 odeslaných žádostí ) v oblasti celé ČR a někdy i střední Evropy.

Přitom práci jsem si hledal už při konci studia technické univerzity.

Můj kolega, který toto nezažil, nechápe, a myslí si že najít práci dokáže každý a hned.

PS:

 Perlička, již 2 roky práci nehledám( teď pracuji jako konstruktér) , přesto minulý měsíc mi došla doručenka z jedné přední české pracovní agentury o přečtení mailu a týden na to i pozvánka na pohovor.

Po pátrání jsem zjistil, že jde o pracovní pozici, na kterou jsem reagoval před 2 roky a 6 měsíci. Ještě Mladý Muž

9 1
možnosti
JV

Myslím si, že při hledání práce není ani tak důležitá kvantita odeslaných žádostí o práci, jako jejich kvalita. Když si dá člověk tu práci sepsat kvalitní motivační dopis "na míru" dané firmě/zaměstnavateli a bude splňovat jejich požadavky, bude mít určitě větší šance.

1 7
možnosti
LV

Myslím, že velkým problémem je i to, že lidé neshánějí práci, ale zaměstnání. Drtivá většina není ochotna převzít odpovědnost sám za sebe.

Jen málokdo má odvahu pustit se do živnosti. Dělat sám na sebe. Každý vyžaduje zabezpečení zaměstnance a fňuká, když ho nesežene.

Přitom dneska třeba šikovní řemeslníci musí mít práce až nad hlavu.

1 7
možnosti
MK

Na druhou stranu Musí být všichni živnostníci

4 0
možnosti
JP

J56a90n 33P83i87r44k33l

9. 2. 2013 10:36

Pan Skála je asi milionář z Prahy. Pokud máte Vy "chytrolíne" alespoň základní vzdělání tak si vezměte kalkulačku a vydělte si průměrný plat 185-ti hodinami za měsíc a zjistíte kolik "ti ušmudlaní dělníci" na stavbách berou za hodinu. Ale to Vám asi hlava nebere, protože jste asi svou "poctivou prací" ke svému majetku přišel.

4 0
možnosti
LH

S autorkou musím jen souhlasit. PS: Jsem mladý muž :-)

5 0
možnosti

Jj tak trochu to znám. Sám jsem byl nezaměstnaný cca 14 dní. Ale to bylo v čase kdy jsem byl mladý a bez závazků takže žádný problém, nebyla krize čili se práce dal sehnat snadno. Jako absolovent jsem v té době dělal na dobu určitou a neobnovili mě smlouvu. Další firma kde sem po čase krachla a já si sehnal práci hned, jen za cenu menšího platu (už sem měl závazky). Po čase jsme odešel sám protože nová firma se začla dostávat do potíží a plat šel dolu. Ale našel jsem super práci i díky tomu že už jsem měl 10 let zkušností v oboru. I na současného zaměstnavatel dolehla krize palt šel dolu o pětinu a propouštělo se. Někteří mí propuštění kolegové přes značnou praxi i kvalifikaci hledali práci (před 2 lety) kolem půl roku,  jeden dokonce rok (ten žil z rezerv a dědicvtví) ale protože patří do skupini 30+ bez závazků nebyl to takový problém jako pro někoho s rodinou...Mám teď malou dceru, ženu na mateřské a i když se považuju za slušně schopného, nezaměstnaný bych v této době být nechtěl ani náhodu.

10 0
možnosti
  • Počet článků 161
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2245x
Kavárenská povalečka, vážně i nevážně.