Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ekonomove maji ve sve majorite na minimalni mzdu opacny nazor, viz napr. Wikipedia: "Minimální mzda je považována za jednu z příčin nezaměstnanosti, projevující se zejména u nejméně kvalifikovaných a nejméně zkušených ekonomicky aktivních obyvatel.[12] Podle studie z roku 1992 souhlasí téměř 80 % ekonomů s tvrzením, že minimální mzda zvyšuje nezaměstnanost u mládeže a nekvalifikovaných pracovníků.[13]

Ekonomové tento vliv vysvětlují tak, že trhy práce zasažené minimální mzdou jsou negativně ovlivněny jak na straně poptávky, tak i nabídky. Jakmile je minimální mzda stanovena natolik vysoko, že převyšuje rovnovážnou mzdu na trhu práce, dochází ke snižování poptávky po práci na straně zaměstnavatelů a zvyšování nabídky práce na straně uchazečů o práci. Výsledkem jsou vyšší mzdy, avšak pro méně zaměstnanců, než v rovnovážném případě.[14] Nezaměstnanost vyvolaná minimální mzdou je tak nedobrovolná; přitom hodně mladých lidí je ochotno pracovat za nižší než minimální mzdu s vyhlídkou, že po získání pracovních zkušeností jim bude odměna za práci zvýšena.[15]". Co s tim? :-)

2 0
možnosti

P35e16t84r 23H55á12l80a

3. 6. 2014 8:22

Nezaměstnanost se pochopitelně zvýší. Bude to ale dlouhodobý proces, a nebude to nárůst nijak markantní (500 Kč není zas tak moc), takže všichni sociální inženýři to směle přehlédnou a budou tvrdit, jak se nezaměstnanost nezvyšuje.

Zatím co krátkodobě jsou "výrobní postupy" dané, v dlouhodobém horizontu se podniky rozhodují mezi pracovní silou a technikou. Příkop může vykopat dělník, nebo bagr... 

Nakonec místo uklízečky koupíte automatický vysavač, který si naprogramuje jak vypadá místnost a luxuje sám.

Co mě ovšem zaráží je, že sama uvádíte částku přes 11 360 Kč jako mzdové výdaje zaměstnavatele... není tedy problém spíš v tom, že těm lidem stát moc bere, než že by dostávali tak málo? 

Započtěte ještě dph, spotřební daně a hromadu dalších daní a poplatků a jste na minimální mzdě 14 000 Kč / měsíc, a to zas není pro toho vůbec nejméně schopného tak málo, ne?

P.S. Nekvalifikovaní absolventi základních škol, kteří vlastně vůbec nic neumí neodvedou práci ani za tu minimální mzdu. Potřebovali by praxi, ale tu nezískají, pokud hodnota jejich práce je třeba 8 000 Kč a mzdové náklady teď budou asi 12 000 Kč. Přitom s praxí by pak sháněli uplatnění daleko lépe, nejspíš i za víc než jen tu minimální mzdu.

1 0
možnosti

Popravdě, jeden můj syn neá stabilní příjem, je dlouhodobě nezaměstnaný, občas brigáda...takže si asi pár tisíc měsíčně vydělá. A z toho žije s pomocí matky. Takže těch 7000 celkem jde, pokud člověk má zadarmo bydlení.

4 0
možnosti

Tak bydlení zadarmo, mamka uvaří, to snad nemůžete brát jako průměr.

5 0
možnosti

Už jsem se vás ptal několikrát. A pořád to nemíníte pochopit: Slyšela jste o siciálních příspěvcích?   Pokud je na takovém platu skutečně jedinec (zpravidla buď s "černým" příplatkem nebo možností vydělat "dýškem"), zaplatí za bydlení (nájem+ energie) nejvýše 2.270 Kč (v Praze 2.650). Zbytek mu zaplatí "stát" (tedy naše kapsa na daních). Ne, že by 5.295 Kč (4.920) bylo na vyskakování. Ale hlady se neumírá.

   On  na obrovský průšvih s růstem minimální mzdy upozornil (nepřímo) šéf odborů Střehula:  požadoval úpravu tarifních tabulek (státu) tak, aby zůstala zachována rozdílná platba jednotlivým funkcím. Jenže totéž musí udělat i ostatní zaměstnavatelé. Takže v průběhu půl roku stoupnou všechny mzdy, nadbytek peněz vyvolá růst cen a reálná hodnota všech mez (včetně té minimální) bude na původní, ne-li nižší hodnotě. Jediná změna bude, že hlupáci budou ČSSD volit ještě radostněji (zvedli přece mzdu - je jedno, že zbytečně) a budou s odbory ještě intenzivněji stávkovat.

  Jo - a ti, kdo alespoň trochu šetří na stáří budou mít ještě více znehodnoceny své úspory.

11 2
možnosti

Pane Hrubý, musím se smát, jak všichni Vám podobní - a je jich dost - chtějí v Česku budovat kapitalismus. Při trvalé inflaci u základních potřeb se budeme neustále uskrovňovat, připomínat si, jak za komoušů to bylo ještě horší, záchody na chodbě, 3 generace v jednom bytě atd. Je 25 let po "revoluci" a nám spíše vyspělý svět utíká. Přitom máme progresivní ekonomický systém, mnohokrát efektivnější než neschopný socialismus. Kolik stačilo Rakušanům aby se po odchodu Rusa z východní části včetně Vídně  v r.1955 vyšvihli na tehdejší úroveň západní Evropy? 15 let? Ale my budeme skromní a v koutku. Ekonomika je tlak, boj a v tomto jsme bohužel jiní než třeba Poláci.

2 4
možnosti

Na politice je problematická jedna věc - člověk by se měl řídit rozumem, ale svádí ho to řídit se citem. Ano, citem s vámi souhlasím. Rozum mi ale tvrdí, že zvýšení minimální mzdy těm nejslabším jen ublížím. 

Proč? Protože pokud pro firmu nemá nějaký zaměstnanec přínos vyšší, než je jeho mzda, tak ho prostě propustí. Jedná se často o práce, které lze snadno nahradit strojovou prací. Viděla jste někdy v hypermarketech takovou tu mašinu, jak jí tam používají místo uklízečky s koštětem? Tak to je ten případ.

Kromě toho, když půjde do tuhého, tak to koště udrží i sekretářka, že ano. Nebo i ten manažer, i když to už by šlo opravdu do hodně tuhého :-)

Některé práce lze vyvézt za hranice (někam, kde nemají min. mzdu, třeba do Německa). Atd.

Osobně si nemyslím, že by tento krok měl nějaký radikální dopad, min. mzda totiž často bývá pouze na papíře. Kromě toho, lze ji samozřejmě snadno obejít. Například přechodem na smlouvu, kde místo odpracovaných 40ti hodin týdne bude uvedeno 30 hodin, že ano. 

Chcete pomoci chudým? Tak si spočítejte, kolik zaplatí na různých daních, jako DPH, spotřební daně (často pijí a kouří), jejich zaměstnavatel platí daně ze zisku (kdo mu na ně asi vydělá...) aj. Zvýšení min. mzdy je jen populistické gesto, které ocení leckterý lidumil s příjmem nad 18tis čistého a člověk s min. mzdou si ho v lepším případě nevšimne, v horším přijde o práci.

7 0
možnosti
Foto

Paní ˇPaťorková

Za ty peníze se dá důstojný život vést naprosto v klidu.

pokud má ty peníze samostatně bydlící člověk-lze sehnat nájem i kolem 3 000 / i tehdy už má nárok na příspěvek na bydlení 5cca 500 kč/ zbývá cca 4 500 kč měsíčně-150 Kč za den

A hlavně kdo nutí samostatně bydlícího člověka pracovat za minimální mzdu-může se přeci za prací přestěhovat.

Pokud by se jednalo o příjem někoho z rodiny musela byste argumentovat celkovým příjmem, ale každopádně i sociální dávky jsou u nás dost vysoké na to aby člověk měl na jídlo, ošacení, nájem, lékaře.....

pokud chce někdo víc musí si najít lepší práci!!

6 4
možnosti

Nevím, než takový nepřehledný systém soc. dávek, to už snad raději tu min. mzdu :-) Nemohu se zbavit dojmu, že člověk, který si dokáže všechny ty dávky vyběhat a vyplnit všechny formuláře, musí být dost inteligentní na to, aby se uživil i jinak. Ale proč by to dělal?

Zato člověk, který by tu pomoc skutečně potřeboval, tak ten skončí pod mostem minimální mzda neminimální mzda.

4 1
možnosti
Foto

Tento režim nebyl stvořen proto, aby zajistil důstojný život těm co pracují, právě naopak - jde o to zajistit důstojný život tzv. podnikatelům - tedy těm, co spíše nepracují.

2 13
možnosti

Podnikatel co nepracuje končí na pracáku.

0 0
možnosti

Minimální mzda je základnou pro výpočet minimálního odvodu ZP.

Zvýšení minimální mzdy bude mít absurdně dopad na ty nejchudší, tj. na ty, kteří si musí sami platit základní zdravotní pojištění (ZP), například DPP, brigádníci, studenti nad 26, ale hlavně lidé bez práce, kteří už nejsou registrováni na úřadech práce, atd....

Toto ZP se vypočítává z minimální mzdy krát 13,5%. Takže dnes tito lidé platí 1.148,- za měsíc a při min. mzdě 9.000,- budou platit o 67 Kč více, tedy 1.215,-. Řekla bych, že těch, kdo u nás platí základní odvod ZP bude více jako 1 milion, a to znamená, že stát (VZP) nahrabe měsíčně navíc cca 67 mil. Kč.

Ať jde k čertu tahle vláda s takovými "sociálními" opatřeními.

11 0
možnosti

Minimální mzda by měla být vyšší než sociální dávky. Ten kdo pracuje by měl mít vyšší příjmy než ten kdo nepracuje....to je podstata celého problému, jinak se nehneme

10 1
možnosti

Tak to bylo v Kanadě. Tedy je, kde sociální dávky jsou o 20 procent nižší než minimální mzda.

1 0
možnosti
  • Počet článků 161
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2245x
Kavárenská povalečka, vážně i nevážně.