Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AB

Paní Gregorová, já tady nejsem za placeného agenta OSA. Jak je to za rozdělování peněz za autory lidovek a tradicionálů nevím, protože jsem se o to nikdy nezajímal. Haléřový poplatek z ceny prázdného média nebo záznamového zařízení je směšný v poměru k ušlým náhradám od pirátů, kterých u nás rozhodně není přes 99 procent obyvatelstva, že? Výběr za koncerty se řeší z ofociální kapacity prostoru a průměrné výše ceny vstupenky, protože jinak to není realizovatelné. Každý vám potvrdí, že serióznost pořadadele při přiznání počtu prodaných vstupenek je výsměch. Máme bohaté zkušenosti s tím, že když jsme někde hráli za procenta z prodeje, vždycky se nás pokusili odrbat, pokud jsme u vchodu neměli svého člověka. Píšete o architektech, ale asi vám nedochází, že oni tu stavbu nemusí postavit a zaplatit ze svého. Drtivá většina muzikantů dnes musí a ty peníze se jim ani zdaleka nevrátí. Kolik si myslíte, že dnes dostanou autoři za odehrání jejich písničky v rádiu? Pro vaší informaci je to dohromady pro autory hudby i textu asi šest haléřů. Navíc vám tuzemskou muziku dneska v tom rádiu ani nikdo nezahraje. Třeba "Dívka s perlami ve vlasech", kterou relativně hrají. Jako autor českého textu dostanu deset procent z odměny původního autora textu, což dělá 0,3 haléře. I kdyby to hráli pořád dokola, tak to nedá ani na nanuka. Ony ty sazby vznikly v šedesátých letech minulého století a k žádnému navýšení od té doby nedošlo! A kolik i nelogických zákonů dodržujete vy a musíte přitom držet hubu?

0 0
možnosti
AB

Vidím, že těch názorů, vznikajících z neznalosti nebo nepochopení je spousta. Netvrdím, že je všechno ideální a bez chyb, ale učité věci je nutné nějak upravit. Pokud někdo vymyslí nějaký ideální princip, který se bude všem líbit, je na nobelovku. Například si představte, že si někdo zařídí firmu na rozvoz zboží, ale odmítne vám platit za to, že ho rozváží vaší dodávkou. Nebo odmítne za to zboží zaplatit prodejci, i když za něj inkasuje, protože on ho přece jenom rozváží. Když já pořádám koncert na kterém sám hraju svoje písničky a vybírám vstupné, také platím OSA.

0 0
možnosti
LG

Vy jste ale, pane Brichto, k objasnění nijak nepřispěl. Pod vaším původním příspěvkem je hned několik věcných protiargumentů a dotazů, které jste nezodpověděl.

Ad rozvoz zboží - představte si, že byste si koupil dům, zaplatil za něj, tj. odměnil stavaře i architekta, otevřel v něm obchod či restauraci a za každého (potenciálního) zákazníka byste dál platil poplatek organizaci chránící architekty a stavaře, protože jejich výtvor vám vydělává peníze...

Pitomost, že?

Když si ale koupím hudební nosič, za který rovněž zaplatím a autory tak odměním, ve svém obchodě si ho stejně pustit nemůžu, leda bych za každého toho zákazníka (resp. jeho předpoklad, protože kolik jich tam skutečně bylo, se nikdo neptá, počítá se to podle velikosti města) opravdu zaplatila znovu. A pokud si tam pustím rádio, platila už nejen ta stanice, kterou poslouchám, ale opět i já... A to dokonce i přesto, že bych poslouchala výhradně lidovky, které autora už dávno nemají... To není pitomost?

Ad vaše vlastní produkce a poplatky za ni - fakt, že vy sám jste ochotný se chovat nelogicky až absurdně, přece neznamená, že ostatní mají dělat totéž a držet přitom ústa...

0 0
možnosti
JAZ

Možná se mýlím, ale pokud se bavíme o nějakém "umělci" a poplatcích OSE a Intergramu za TV či rádio, tak kroutím hlavou. Kolikrát jsou teda práva zaplacena? Tak např. Česká televize platí miliony korun za autorská práva k hudbě-to samé v menší míře rádia. Jako občan platím koncesi. Poté ještě provozovatel restaurace zaplatí té mafii znovu.  Takže rádio a TV mají už práva vyřešena, když to pouští. Proč to platit znovu jako restauratér?

2 0
možnosti
Foto

můj kamarád jako majitel klubu Pohoda v Kadani s nimi vyběhl (s Intergramem, ale je v podstatě jedno, kdo si o výpalné přijde říci)

http://usti.idnes.cz/klub-vyhral-soud-o-poplatky-za-licencni-smlouvy-s-intergramem-pb2-/usti-zpravy.aspx?c=A140129_2027865_usti-zpravy_alh

O tom, že jsou výběrčí úplně nekonečně drzí svědčí i fakt, že když vycítí nejistotu majitele zařízení, napočítají mu i neuvěřitelné položky. Např. 1200kč/rok za to, že se v hospodě občas hrají karty. Nekecám. Místo kde se toto událo: Restaurace u Zlatého jelena ve Výsluní na Chomutovsku.

Ještě k vašemu problému. Předpokládám, že dětský sbor zpívá především lidové písně, kde bývá autor většinou neznámý, nebo je známý ale písním už je hodně přes 70 let. V těchto případech nemá OSA ani jiná mafie nárok.

0 0
možnosti
BE

B84o72r34i14s 49E41č85e92r

26. 3. 2015 9:52

Zemana jsem bohužel viděl.Nemá se čeho bát.To opravdu ale opravdu nebyl zpěv.;-D;-D;-D

0 0
možnosti
MC

Bohužel  nejen Sobotkova vítězná cesta neomarxismu. "Havlovsky" vyhozeni oknem lezou dveřmi. Levicová hnutí smrdí smrtí!Pehe-he,he;-D

1 0
možnosti
AB

Problém je v naprosté neznalosti problematiky. Ta totální pitomost, že pěvecký sbor platí OSA nějaký poplatek je až k pláči. OSA vybírá poplatek od pořadatele akce podle výše vstupného a kapacity sálu. Tedy od subjektu, který na akci vydělává! Případně za rádio a TV, podle jejich playlistů, čili písniček které hrají, a tyhle peníze z vybraných poplatků rozděluje po odečtení režie autorům těch písniček. Jiný způsob ochrany autorských práv ani není fyzicky realizovatelný. Intergram vybírá poplatek za výkoné umělce, kteří písničky zahráli a nahráli. V diskusi zmiňovaná např. OASA, je kupř.  jen pokus o organizovaný podvod bez logického i právního podkladu.

0 0
možnosti
Foto

Děkuji za příspěvek. Nicméně přečtěte si prosím také odkaz v článku. Z článku který je pod odkazem je uvedeno mimo jiné

"Soubory na malých vesnicích se obávají toho, jak nová povinnost dopadne na jejich hospodaření. „Pro nás to bude likvidační,“ obává se Marcela Kurucová, která vede dětský soubor Dunájek v Dolních Dunajovicích. Z čeho ochrannému svazu zaplatí, zatím vůbec netuší. „Asi budeme na našich akcích muset nasadit vyšší vstupné, které nám poplatky pokryje,“ zamýšlí se."

Vzhledem k tomu, že malé soubory na vesnicích jsou obvykle i organizátoři tak se jich to skutečně týká. A komu tedy jdou poplatky za lidovou píseň která vznikla takzvaně "za cara Klacka"?

Mimochodem poplatek OSE za každý prázdný nosič, kopírovací stroj, tiskárnu apod. z preventivních důvodů je dle mého názoru naprostá zlodějna. Zde platí presunkce viny "co kdyby náhodou ... " Rv

11 0
možnosti
JK

J87o12s17e53f 25K98l14a86t

25. 3. 2015 21:59

Jenom to OSA čtu a pění se mi krev

7 0
možnosti
Foto

No hlavně že předseda představenstva OSA se bije do prsou, jak nám jeho organizace zjednodušuje používání autorských děl, že? http://ivopeterka.blog.idnes.cz/c/453783/nenazrana-osa.html V článku odkazované video velmi doporučuji ke shlédnutí.

2 0
možnosti
JD

Mě tak napadá paralela s Kanceláří pojistitelů. Dobrá věc dohnaná ad absurdum. V případě KP ještě lepší: nepovedlo se nám to, tak to smeteme ze stolu. Co tak to opravit?

2 0
možnosti
  • Počet článků 161
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2245x
Kavárenská povalečka, vážně i nevážně.