Nikol Syrovátková

Mamánkem z donucení?

15. 10. 2015 21:13:18
Zvedla jsem lehce obočí (dle vzoru našeho exprezidenta) a začetla se dál. Co vede již ne zcela mladé k tomu, aby žili u rodičů? Prý nemají na byt

Pamatuji ještě doby (ne)dávno minulé, kdy majitel bytu byl v podstatě pouze členem družstva, nebo se bydlelo ve státním případně tzv. podnikovém bytě. Nikdy nebylo jednoduché se prostě odstěhovat od rodičů, když přišel čas.

Už v té době řešili mladí jak se dostat z dohledu rodičů „z domu“, nebo se prostě osamostatnit.

Děvčata se obvykle vdaly a přešly buď do rodin manželů nebo rovnou měli to štěstí, že potencionální manžel byl prostě schopný kádr a dostal byt od podniku ve kterém bydlel. Nebylo to ale jednoduché.

Bydlelo se v bytech různých kategorií od I. až po IV.

I. kategorie měla všechny tehdejší vymoženosti jako třeba ústřední topení nebo vlastní koupelnu.

O té IV. by se dalo úspěšně pochybovat že byly bytem (topilo se uhlím ve vlastních kamnech a na WC se chodilo na chodbu nebo pavlač apod.), ale přesto to byty byly. A ani ty nebyly tak jednoduše k mání.

Dost ale bylo historie.

Každá doba mé své pro i proti. Dnešní dobu bych nazvala z hlediska bytů „hypotečním syndromem“.

Kdo nemá vlastní byt (ve většině případů na hypotéku), je zřejmě totální trouba, protože přece nebude platit nějakému člověku za pronájem.

Je však nutno aby si „mladí“ například ve 25 letech pořizovali byt na hypotéku? Není to nutné a obvykle ani reálné. Prostě ten výdělek nemají.

Znám mnoho mladých, kteří prostě nehledají výmluvy, proč (vy)užívají „mama hotel“.

Nehledají výmluvy proč si nechat prát a žehlit od maminky, proč využívat její skvělou domácí kuchyni po celý rok a nejen ve slavnostních dnech a spoustu dalších rádoby vymožeností života s rodiči.

Chtějí se postavit na vlastní nohy i když třeba mají pronajatý jeden pokoj, sdílenou kuchyň i koupelnu. Prostě jim stojí za to dokázat si, že to zvládnou.

Modelový příklad jak nebýt mamánkem a nezruinovat své bankovní konto:

Byt v Praze 3+1 za cenu 16 000,- včetně poplatků, 5 minut od metra a vybavený spotřebiči.

Bydlí tam 3 lidé. Každý zaplatí měsíčně 5 400,- Kč. Myslím že to by zvládl snad i ten nebo ta, kteří tvrdí, že si samostatné bydlení prostě nemohou finančně dovolit.

Prostě kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.

PS: vzhledem k tomu že každý rok máme "nejvýhodnější úroky v historii" na hypotéky a lidé si je berou a berou, bude v budoucnu pro změnu mnoho dědiců, kteří bydlení řešit nebudou. Ale to se ještě těchto mladých a už ne tak mladých netýká!

Autor: Nikol Syrovátková | karma: 17.93 | přečteno: 1231 ×
Poslední články autora