Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JJ

J25a59n 36J52e54n44i19c

2. 6. 2014 17:03

Tahle čísla jsou relativní a dost málo vypovídající. Není to tak dávno, co některé ženy neměly žádné důchody a byly odkázány jen na pomoc svých dětí... V Indii mnozí lidé pracuji a 100% své výplaty ukládají na horší časy. Piji obyčejnou vodu a jedí zeleninu co jim uroste. Když se někdo z nich zmrzačí v práci, tak se mu pomáhá z naspořených peněz... Nechci to srovnávat s naší úrovni, jen se snažím relativizovat.

Otázka spíše je, proč nemáme vyšší životní úroveň, aby byla vyšší i minimální mzda. Proč jsou sociální dávky tak štědré, že se často nevyplatí ani pracovat? Jak je možné, že jsou lidé, kteří se netají tím, že potřebuji mít hodně dětí, aby nemuseli pracovat a většina jejich komunity o práci nezavadí celý život? Tohle vysává celý systém a pak nejsou peníze pro ty, kteří poctivě pracují.

Nedokážu říct, jestli zvýšení minimální mzdy má vliv na nezaměstnanost, ale dokážu si představit, že pokud třída D1 má základ minimální mzdu a ta se zvýší o 500Kč, tak se musí zvýšit i třída D2, která už nemá minimální mzdu, alte třeba o 300Kč víc. No a takto řetězovou reakci až k nejvyšší dělnické mzdě. Vyšší náklady lze kompenzovat úsporami v materiálu, strojním nebo dělnickém čase. No a poslední dvě kategorie přímo souvisí s počtem lidí v zaměstnání, takže to vede k propouštění. Není moc firem, které by si takto dobrovolně snižovaly zisk. O tom, že by šly do ztráty se mluvit vůbec nedá.

Takže člověk většinou žije a utrácí podle toho na co má. A jestli je to důstojné? Myslím si, že ano. Jestli je to jednoduché? Určitě ne. Takový člověk musí volit bydlení a místo (obec) podle nákladů, nemůže si vybírat. Jestli je to k životu? Určitě. Kdysi se na vesnici žilo nuzněji a přesto vesele a důstojně... ...a hlavně poctivě.

6 0
možnosti
RC

Otazka je, co si kdo predstavi pod pojmem dustojny zivot. Je to bydleni v samostatnem byte s ustrednim topenim a teplo vodou? Nebo je to bydleni v jedne mistnosti s WC na chodbe a umyvarnou? Pripadne bydleni v jedne mistnosti se spolubydlicim?

0 0
možnosti
JT

Dustojnost nijak nezavisi na materialnim zabezpeceni

1 2
možnosti
RH

Není v moci státu zařídit člověku důstojný život. Důstojnost svému životu může dát jen každý sám. Výjimku mohou tvořit skutečně postižení lidé. Nakonec i s minimální mzdou může člověk žít důstojně a s vysokým platem nedůstojně.

6 0
možnosti
JT

Mate pravdu. To, jestli je zivot dustojny zalezi jen na dotycnem, ne na vnejsich vlivech.

1 0
možnosti
RC

a co takhle dva lide vydelavajici minimalni mzdu. Pak maji naklady na bydleni mensi, protoze sdilene. Vy si opravdu nedokazete predstavit, ze s takovymi penezi lide ziji? A co treba takovi duchodci. Takovych, co maji takovy duchod neni malo. Navic pri takovem prijmu ma clovek i narok na ruzen davky, treba prispevek na bydleni.

Ja mel jako nastupni plat po VS plat ve vysi poloviny prumerne mzdy.....

5 0
možnosti
PK

Plný souhlas, zvýšení minimální mzdy nemůže mít při naší úrovni (8500-9000) žádný negativní vliv. Buď je ve skutečnosti stanovena jen naoko, aby se minimalizovaly odvody a dává se bokem nebo se vyplácí např. 8 hodin a dělá méně (úklidy apod.). Vím o čem mluvím. Od r.2015 budou Němci pracovat s minimální mzdou (při našem fondu pracovní doby) cca 42 tis.Kč měsíčně.

0 2
možnosti

I28v13o 93Ž28á60č79e60k

2. 6. 2014 16:34

A Švýcaři v referendu minimální mzdu odmítli.

4 0
možnosti
JT

A proc si myslite, ze byt chudy znamena nemit dustojny zivot ?

8 0
možnosti
PK

Tak průměrný člověk vnašich končinách (ne Somálsko) za Kč 7564 (cca 270 Euro) nemůže mít důstojný život. Když se nechá živit rodiči nebo milenkou (milencem) nebo si vydělává bokem, třeba tělem, může to být podstatně jiné.

2 1
možnosti
  • Počet článků 161
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2245x
Kavárenská povalečka, vážně i nevážně.